ZDA

Novosti

Hrvatska komora arhitekata Aco Feal Roefix Caparol Ivano bazeni Webgradnja gradimozadar

Ekscentrični engleski barokni glazbenici "Red priest" dolaze u Sv. Donat

20.07.2015
Glazbene veceri u sv. DonatuU ovoj je sezoni Glazbenih večeri u Sv. Donatu središnje mjesto pripalo popularnom engleskom baroknom ansamblu koji je posudio nadimak Antonija Vivaldija – Crveni Svećenik ili Red Priest. Oni će nastupiti u crkvi sv. Donata u ponedjeljak, 20. srpnja s početkom u 21h.

Taj ekscentrični kvartet svakim nastupom dobije novi, baroknoj izvedbi nesvojstven epitet poput razuzdan, kompulzivan, psihodeličan, a nazivani su čak hereticima i vizionarima. Oni ponosno nose te titule i hrabro koračaju ovom eklektičkom scenom izvedbi imajući za cilj „kreirati nešto efektno na individualan način, a ne biti bijeda kopija originala“.

Da bi bio takav originalni fenomen i uspješno se borio protiv glavne struje, potrebno je imati određen talent, velike mogućnosti i jedinstvenu viziju. Kvartet je sastavljen od sve redom vrhunskih glazbenika koji su svoj renomirani ugled zaradili nastupajući na najvećim svjetskim pozornicama, poput milanske Scale i dvorane kraljice Elizabete, te surađujući s najvećim umjetnicima i diskografskim kućama. Piers Adams proglašen je „vodećim virtuozom na flauti današnjice“, Julia Bishop „psihodelično“ je muziciranje na na violini zabilježila u Deutche Grammophon, a bila je i dio najvrsnijih English i Gabrieli Consorta. Biografija violončelistice Angele East, nazvane „elementarnom nepogodom“, obuhvaća priličan broj impresivnih koncertnih i opernih kuća i dvorana, a svestrani David Wright pronašao je svoje mjesto za čembalom ističući se u svijetu izvedbe klasične glazbe.

U Zadar dolaze s projektom „Händel na vjetru“ koji donosi njihove obrade djela tog velikog baroknog majstora. Tako se na programu nalaze ulomci iz oratorija Mesija i krunidbene himne Svećenik Zadok. Piers Adams publici je poručio: „ostavljamo vama da odlučite jesu li istog trena prepoznatljive niti Mesije ili Zadoka zadržale svoju snagu čak i bez ulaska slavnog zbora!“

Taj jedinstveni ansambl u Zadar dolazi ravno iz Njemačke, a nakon Zadra turneju nastavlja po Italiji, Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Potrebno je prepoznati vrijednost i ne propustiti ovu rijetku priliku poslušati, procijeniti i uživati u originalnim zvucima tog engleskog ansambla!