ZDA

Novosti

Hrvatska komora arhitekata Aco Feal Roefix Caparol Ivano bazeni Webgradnja gradimozadar

Obnova povijesne jezgre Zadra nakon Drugog svjetskog rata

15.11.2013
Obnova povijesne jezgre Zadra


Društvo arhitekata Zadra poziva Vas na predavanje Obnova povijesne jezgre Zadra nakon Drugog svjetskog rata, koje će se održati u Zadru u prostorijama Društva arhitekata Zadra, Kraljskog Dalmatina 2/I, u srijedu 20.11.2013. s početkom u 19:00 sati.

Predavač je dr.sc. Antonija Mlikota.

Kroz predavanje će se prezentirati promjene koje su nastale u urbanističkom korpusu povijesne jezgre Zadra nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu (koji je spadao među najrazrušenije gradove u Jugoslaviji).
Prezentirati će se prvi poslijeratni regulacijski plan autora Milovana Kovačevića, Božidara Rašice i Zdenka Strižića, njegove postavke, provedba i razlozi odbacivanja plana kao i razlozi zbog kojih se Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti na čelu s Miroslavom Krležom uključila u obnovu Zadra. Zbog situacije na terenu JAZU je u suradnji s Narodnim gradskim odborom Zadra raspisala 1953. godine opći i anonimni Natječaj za idejnu regulacionu osnovu teritorija grada Zadra na poluotoku te za arhitektonsko-urbanističku skicu najužeg centra grada. Na natječaj je pristiglo četrnaest radova pod šiframa, žiri je jednakopravno nagradio tri rada i predložio tri za otkup, dva rada su odbijena. Odgovoriti će se na pitanje zašto i kada je odbačen Idejni regulacijski plan koji je nakon natječaja 1955. godine izradio Bruno Milić kao i razlozi organiziranja novog natječaj za regulaciju užeg centra povijesne jezgre iz 1959. godine. Kroz pojedinačne primjere prezentirati će se pristup obnovi povijesnog središta kao i razlike između zagrebačke i zadarske grupe arhitekata koji su prednjačili, prema broju projekata, u obnovi povijesne jezgre Zadra.

Predavanje je u programa SSU HKA i boduje se s dva boda.
Slušatelji koji nisu članovi ZDA plaćaju 25kn (uključen PDV) za potvrdu o prisustvu na predavanju u svrhu dobivanja SSU bodova.