ZDA

Novosti

Hrvatska komora arhitekata Aco Feal Roefix Caparol Ivano bazeni Webgradnja gradimozadar

Odgovor predsjednice Udruženja hrvatskih arhitekata gdje Sanje Cvjetković, dipl ing arh na javno pismo predsjednika Hrvatskog društva likovnih umjetnika gosp Josipa Zankija

17.11.2015
josip zanki

Poštovani gospodine Zanki,

vezano uz dopis koji ste nam uputili, ovim Vas putem podsjećam da UHA ima dugu tradiciju provođenja javnih natječaja, s iznimno visokom kvalitetom kao i postotkom realizacije prvonagrađenih rješenja. Tom se strukovnom aktivnošću ponosimo i ulažemo velike napore unaprijediti tu praksu, održati je otvorenom, transparentnom i profesionalnom.

Natječaje za umjetničke spomenike provodili smo i u prošlosti, a od recentnijih primjera izdvojila bih natječaje za spomenik Stjepanu Radiću u Zagrebu iz 2007. godine i spomen obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu u Tompojevcima i Bokšiću iz 2009. godine.
Predmet ovih natječaja su kiparska rješenja. No, gledajući šire, ona su istovremeno i prostorna rješenja, oblikovanje trgova kao javnih prostora grada, a samim time se nalaze u kontekstu kojom se bavi i arhitektonska struka. S obzirom na tu činjenicu, nepotrebnu komunikacijsku žestinu kojom nam se obraćate u ovom slučaju, smatramo neprimjerenom.

Arhitektura je umjetnost građenja i oblikovanja prostora u najširem smislu te definicije. Naš je posao vrlo kompleksan i podrazumijeva vladanje nizom znanja i vještina: od onog likovnog, pa sve do zakonodavnog i tehničkog za koji preuzimamo veliku odgovornost.
Arhitekti i umjetnici oduvijek su bili prisno i konstruktivno povezani, a njihove suradnje redovito uspješne, o čemu svjedoče brojni primjeri kroz povijest, i to svjetske ali i hrvatske vizualne i prostorne kulture. Zastupajući ideal međustrukovne suradnje, želim iskreno istaknuti uvjerenje u ono što je Josep LluÍs Sert zajedno s umjetnikom Fernandom Légerom, još davne 1943. jasno opisao u svom manifestu Nine Points on Monumentality.

Mi ovim raspisima ne želimo ugroziti ili umanjiti važnost institucije HDLU-a, kao ni njenih članova, i iskreno se nadam da ćemo u skoroj budućnosti imati priliku i osobno komunicirati i konstruktivno surađivati, kako bismo kao predstavnici srodnih strukovnih udruženja i trebali.

Samo temeljem suradnje i međusobnog uvažavanja, arhitekti i umjetnici mogu unaprijediti područje koje im je zajedničko, a to je sveukupna likovna i prostorna kultura. Vjerujem da to stajalište dijelite s nama, stoga budite ljubazni i ne dopustite da u narednom vremenu izgubimo dragocjeno vrijeme na polemike koje nisu primjerene.

S poštovanjem,

Sanja Cvjetko Jerković, dipl.ing.arh.

Predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata