ZDA

Novosti

Hrvatska komora arhitekata Aco Feal Roefix Caparol Ivano bazeni Webgradnja gradimozadar

Geopoliticke granice - Otvorene do utorka 26. travnja 2011.

think space!

Predaja konceptualnih radova na natječaj Geopolitičke granice danas 26. travnja 2011. do ponoći. Na natječaj se možete prijaviti i uplatiti pristojbu putem interneta na stranicama Think Space programa. Informativni paket za sudionike sadrži sve potrebne informacije o sudjelovanju u ovom natječaju, a u Priručniku za predaju radova putem interneta nalaze se upute o postupku on-line prijave i predaje radova.

Znatiželjni smo i veselimo se novim radovima koji će ponuditi nove modele i paradigme urbanizacije i demokratizacije kako je traženo u natječajnom zadatku Geopolitičkih granica.

Za dodatna pojašnjenja ili informacije vezane uz natječaj, slobodno nas kontaktirajte na info@think-space.org

Srdačan pozdrav,

Tim programa Misli prostor
Društvo arhitekata Zagreba

Natječaj Geopolitičke granice koji je u tijeku, drugi je međunarodni natječaj u sklopu programa Misli prostor / Think Space. Poziva natjecatelje na kreiranje - Nove globalne granice - kroz kritička promatranja graničnih područja kao laboratorija novih modela suživota, i sukoba kao sredstva ponovnog promišljanja umjetničkih praksi.

Žirator natječaja je Teddy Cruz, američki arhitekt porijeklom iz Gvatemale i direktor arhitektonske prakse estudio teddy cruz iz San Diega u SAD-u, čiji rad proizlazi iz istraživanja koncipiranog oko pojma Političkog ekvatora. Politički ekvator je uvod u mnoge od lokalnih radikalizama, razasutih diljem kontinenata, sugerirajući da će se neki od najrelevantnijih projekata za unapređenje društveno-ekonomske uključivosti roditi ne u zonama obilja već u zonama oskudice, usred kakvog sukoba oko geopolitičkih granica, prirodnih resursa ili marginaliziranih zajednica.

Namjera ovog natječaja je potaknuti kritička promišljanja graničnih područja kao laboratorija u kojima možemo iznaći nove paradigme urbanizacije i demokratizacije. Ovi kritični pragovi ogledala su politike migracije i državljanstva, rada i nadzora, napetosti između razvučenih i zgusnutih naselja, formalnih i neformalnih urbanizama, bogatstva i siromaštva, kao i sudara prirodnih sustava i političkih jurisdikcija, otkrivajući sukob kao sredstvo ponovnog promišljanja umjetničkih praksi.
Teddy Cruz


Rok za predaju radova je u utorak, 26. travnja, a rezultati će biti objavljeni u utorak, 10. svibnja, na službenim stranicama programa Misli prostor / Think Space. Natječajna pristojba iznosi 330 kuna (45 eura).

Nagrade:

1.nagrada 1000 €
2.nagrada 700 €
3.nagrada 350 €


Medijski pokrovitelj ORIS osigurao je i ORIS paket koji uključuje godišnju pretplatu na Oris - časopis za kulturu i arhitekturu te slobodan ulaz na Dane Orisa u listopadu 2011. u Zagrebu za sve nagrađene tijekom 4 natječaja.

Natječajni zadatak na hrvatskom jeziku
Pozivamo Vas da se pridružite programu i sudjelujete u aktualnom natječaju Geopolitičke granice.

O programu Misli prostor / Think Space

Think Space nastoji potaknuti dijalog između svjetski poznatih i priznatih autora te velikog broja stručnjaka i studenata arhitekture, dizajna, krajobrazne arhitekture, humanističkih znanosti i umjetnosti iz cijeloga svijeta kroz formu natječaja i oko zadane godišnje teme.

Prva gošća kustosica u prvom ciklusu Eva Franch Gilabert, direktorica Storefront for Art and Architecture iz New Yorka, pripremila je glavnu ovogodišnju temu Granice – Borders. Tema Granica provlači se kroz četiri različita scenarija - geopolitički, ekološki, urbani i moralni - u cilju uspostavljanja sveobuhvatnog polja propitivanja prostornih izazova suvremenog društva. Istodobno omogućujući različite stupnjeve istraživanja, ovaj ciklus natječaja ulazi duboko u konceptualni prostor stvaranja promjena - u područje granica.

Četiri natječaja koja će istraživati temu granica nastoje proizvesti katalog uvjeta suvremenog života u društvenim, političkim i kulturnim sferama, te katalog arhitektonskih rješenja za iste. Međunarodni žiratori koji će oblikovati natječajne programske zadatke za natjecatelje su:

- Urbane granice: Shohei Shigematsu
- Geopolotičke granice: Teddy Cruz
- Ekološke granice: François Roche
- Moralne granice: Hrvoje Njirić

Podrška programu Misli prostor / Think Space

Pokroviteljstvo nad ovim programom preuzeo je i Gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić, na preporuku i podršku Ureda za strategiju i planiranje, prepoznajući vrijednost Think Space programa koji svojim međunarodnim dosegom doprinosi izgradnji i pozicioniranju Zagreba kao kulturnog središta arhitektonske misli.

Podršku programu pružile su i strukovne udruge Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata te Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zatim tvrtke koje su također prepoznale njegov potencijal - ACO, Lindner, Lejmer i Ellabo. Medijski pokrovitelji su strukovni časopisi ORIS i Čovjek i prostor te Večernji list.

Dodatne informacije o programu Misli prostor / Think Space: Granice dostupne su na internet adresi http://www.think-space.org/.

Sljedeći natječaj u ovogodišnjem ciklusu programa Misli prostor - Ekološke granice - biti će otvoren od 17. svibnja, 2011. Žirator natječaja je François Roche, R&Sie(n), architects.

Pridružite se!