ZDA

Novosti

Hrvatska komora arhitekata Aco Feal Roefix Caparol Ivano bazeni Webgradnja gradimozadar

ZEMLJA - 4. kongres hrvatskih arhitekata

04.06.2013
kongres hrvatskih arhitekata


U ime Hrvatske komore arhitekata i Udruženja hrvatskih arhitekata pozivamo vas na 4. kongres hrvatskih arhitekata, koji će se pod simboličnim nazivom ZEMLJA, održati 27. - 29. rujna 2013. u Osijeku.

Ozbiljnije nego ikad, Kongres koincidira s događanjima od ključnog utjecaja na razvoj prostora i arhitektonske djelatnosti – ulaskom Hrvatske u EU, novim zakonima o gradnji i prostornom uređenju i izradom strategije prostornog razvoja što će svakako biti u fokusu interesa kongresnih zbivanja.

Ime Kongresa je višeznačno i simbolično te je upućeno na aktualni trenutak hrvatske arhitekture i moguće optimistično čitanje složenosti i, često, naizgled, nerješivih problema svakodnevice:

  • zemlja kao teritorij - mogućnosti koje se otvaraju pristupanjem EU, baš kao i naša sposobnost za opstankom na širem tržištu,
  • zemlja kao osnovni element hrvatske razvojne i prostorne politike, utemeljene na očuvanosti izvornih prirodnih i poljoprivrednih pejzaža,
  • zemlja kao izvor posla - potencijal arhitektonskih intervencija vezano uz afirmaciju ruralnih i agrikulturnih krajolika te infrastrukturnih zahvata u nedirnutu prirodu,
  • zemlja kao element kojem se vraćamo nakon desetljeća provedenog u groznici neoliberalne prostorne ekspanzije,
  • zemlja kao podsjetnik na trajne i nikad uistinu vrednovane zasade umjetničke i intelektualne skupine "Zemlja", osnovane u jeku globalne krize, 1929. godine i predvođene kolegom Dragom Iblerom.

Ovogodišnjim kongresom nastojat ćemo proširiti područja razgovora na našoj struci komplementarne i srodne discipline te očekujemo sudjelovanje međunarodnih i domaćih arhitekata, sociologa, ekonomista, pravnika, agronoma, kulturnih djelatnika i dr.

U ovom trenutku potvrdili su nam svoj dolazak eminentni inozemni stručnjaci: Louis Becker (Henning Larsen Architects, Danska), Dickon Robinson (predsjednik savjeta za prostorno uređenje države, Velika Britanija), Angela Brady (predsjednica RIBA-e, Velika Britanija), Tobia Scarpa (arhitekt i dizajner, Italija), te Mario Cucinella (arhitekt, vodeći stručnjak za održivi razvoj, Italija).

Pozivamo Vas na sudjelovanje u Kongresu koji našim zajedničkim doprinosom, može biti zapamćen kao oznaka početka arhitektonskog oporavka.

Organizacijski odbor 4. kongresa


* Prijavnica (.doc)
* Program
* Newsletter