Dana 16.11.2023. održana je još jedna radionica pod radnim nazivom „Gradimo grad“, u osnovnoj školi „Petar Zoranić“ u Ninu. Ugostilo nas je devet učenika 3.razreda, skupa sa svojom učiteljicom Ivom Maras.

Radionica je trajala cca sat i pol vremena. Radionicu su održale kolegice Margareta Magdić Begonja i Maja Žuvanić.

S djecom su popričale o tome kako nastaje naselje, koje su osnovne funkcije u centru, kako se formira mreža prometnica u središtu grada u npr. Dalmaciji, te kako se planski formiraju dijelovi naselja kad se grad širi na slobodne/neizgrađene površine. Razgovarale su i o tome zašto mora postojati red u prostoru (zašto se izdaje građevinska dozvola), zašto se neke zgrade mogu graditi jedna do druge, a druge traže puno veći otvoreni prostor, koje funkcije idu najčešće skupa, a neke ne, razgovaralo se i o oblikovanju, te kako jedna obična 2d slika može postati zgrada s namjenom.

Napravile su djeci nekoliko oblika kuće u vidu razvijenog plašta, ali su oni nakon nekoliko napravljenih „zadanih“ oblika sami počeli formirati oblike. Tako je nastao natkriveni stadion od recikliranih elemenata ambalaže, spomenik od drvenih štapića i dr. Imali smo i gradski park sa elementima krajobraznog uređenja (jezero, dječje igralište i sl.).

Djeca su dobila i male diplomice kao sjećanje na radionicu.

Posebno smo ponosni na uspješno sudjelovanje u radionici jednog djeteta s posebnim potrebama, te djeteta koje ne govori hrvatski jezik, ali se unatoč jezičnoj barijeri uspješno snašao u temi radionice.

Veselimo se našim slijedećim radionicama ?