Bit će to godina za pamćenje – komentirao je zadovoljno 31- godišnji Krešimir Damjanović koji je pobijedio na međunarodnom arhitektonskom natječaju Shinkenchiku i koji je jedan od laureata, dobitnik Grba Grada Zadra

Nisam se nadao nagradi. Počašćen sam i izuzetno mi puno znači. Kada sve zbrojim sada na kraju, bit će to godina za pamćenje – komentirao je kratko uz smijeh, 31- godišnji Krešimir Damjanović prvi hrvatski arhitekt koji je nakon 33 godine pobijedio na velikom međunarodnom arhitektonskom natječaju Shinkenchiku i koji je jedan od laureata za ovogodišnje priznanje – Grb Grada Zadra.

Stalna edukacija – put prema uspjehu

Grb Grada bit će mu uručen u petak, 24. studenog u povodu Dana Grada Zadra i blagdana svetog Krševana na Svečanoj sjednici u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu. I iako je ove godine doista ostvario snove, čak i one koje se, kako je rekao, nije niti usudio sanjati, ovaj mladi stručnjak naravno, i dalje ima ciljeve i planove koje će nastojati realizirati u sljedećih nekoliko godina.

– Želja mi je i dalje puno učiti i usavršavati se, pa bih volio jedno vrijeme provesti u inozemstvu na dodatnom, stručnom usavršavanju. Bilo bi lijepo i kad bi to moglo biti švicarsko sveučilište. Osim toga volio bih u skoroj budućnosti otvoriti, pokrenuti i svoj arhitektonski ured. Ovdje gdje sada radim iznimno sam zadovoljan i s poslom i s kolegama, a osobito sa šefom Nikolom Bašićem. Raditi i učiti od njega je čast i privilegija jer učim od jednog od najboljih u našoj branši ima. Ali, svakako bih se volio jednog dana i osamostaliti – dodao je mladi arhitekt koji je zaposlen u arhitektonskom uredu akademika Nikole Bašića – Marinaprojektu.

Naravno, svi na poslu bili su oduševljeni njegovim golemim uspjehom i prvom nagradom koju mu je dodjelio ugledni japanski, stručni časopis “A+U”

Najbolja “Kuća kolaž”

Riječ je o internacionalnom natječaju koji se bavi arhitekturom eksperimentalnog karaktera, a nagrada se dodjeljuje inovativnim projektima na temelju prosudbe jednog ocjenjivača, a ove godine to je bio Go Hasegawa, jedan od najzanimljivijih japanskih arhitekata mlađe generacije. Tema ovogodišnjeg natječaja bila je “Kuća Dimenzija”, a Krešimirov projekt “Kuća kolaž” proglašen je najboljim među čak 1.081 radom prisiglim iz cijelog svijeta. Arhitekti nagradu – Shinkenchiku uspoređuju sa sportskim uspjehom Gorana Ivaniševića prilikom osvajanja Wimbledona 2001. godine ili glazbenim uspjehom zadarskog benda Riva s pobjedom na Eurosongu 1989. godine.

U slobodno vrijeme Krešimir Damjanović bavi se i slikanjem, pa je tako u veljači ove godine imao i prvu samostalnu izložbu pod nazivom “Iteracije” u galeriji udruge ZadArt koja je sadržavala 15-ak slika koje su nastale u posljednje tri godine.

Izvor: Zadarski list