Zadar je prošle godine osvojio titulu Europskog grada sporta, a ove godine je Providurova palača Ive Letilović i Igora Pedišića osvojila nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata „Viktor Kovačić“ za najbolje ostvarenje u svim područjima stvaralaštva kao i godišnju nagradu „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u 2021. godini. Stoga nam se ova palača sporta ( Športski centar Višnjik – ophod Dvorane Krešimira Ćosića) učinila kao odličan domaćin ovakve izložbe s nagrađenom zadarskom palačom kulture. Nova struktura, koju su arhitekti oblikovali, uvlači javni prostor u svoje prizemlje, gdje nailazimo na spoj suvremenoga i povijesnoga. Zajedno s prethodno izvedenom Kneževom palačom, Providurova palača postala je novo mjesto susreta i kulturnih zbivanja.

Dugogodišnjim djelovanjem UHA  je prikupila bogatu arhivu dobitnika nagrada za područje arhitekture, urbanizma i dizajna koje se dodjeljuju od 1984. svake godine.

Na Godišnju izložbu ostvarenja u 2021. godini prijavljena su 94 rada: 80 ostvarenja i 14 publicističkih i nakladničkih radova.

Radove je ocjenjivao stručni žiri u sastavu: Krešimir Damjanović, Vjekoslav Gašparović, Krunoslav Ivanišin, Paula Kukuljica, Dinko Peračić, Vanja Rister (predsjednik), Rosa Rogina (Stručni savjet) i Mojca Smode Cvitanović.

Nagrada “Viktor Kovačić” za životno djelo dodijeljena je Renati Waldgoni i Andreju Uchytilu, dugododišnjim profesorima pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu koji su kroz svoje kolegije odgojili generacije studentica i studenata, a svojom praksom izgrađivali kompleksne strukture, odvažnim postupcima odupirali se populističkim i trendovskim rješenjima i svojim radom odašiljali snažne poruke.

Nagradu „Drago Galić“ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture dobio je Davor Bušnja za Kuću dide Marka u Trogiru koja donosi jednu zaista zanimljivu priču – unutar postojeće kamene kuće u jezgri uvedena je nova struktura i organizacija prostora, kao da je kuća u kući.

Nagrada „Bernardo Bernardi“ za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja dodijeljena je Miji Roth Čerina i Tončiju Čerini za Centar za posjetitelje i vidikovce Lonjskog polja. Ti vidikovci svojim maštovitim oblicima, kao da izrastaju iz okoliša, ali postaju i egzotičan reper u prostoru, otkrivaju nam biljni i životinjski svijet dok nas u tom istom vidiku skrivaju kao promatrača.

Nagrada „Neven Šegvić“ za publicistički, kritički, znanstven-istraživački i teorijski rad na području arhitekture dodijeljena je Andriji Rusanu za Časopis Oris. Tijekom dvadeset i više godina trajanja časopisa Oris, arhitektonski svijet stizao je k nama, a hrvatska se arhitektura otvarala svijetu. Andrija Rusan sa svojim vrijednim suradnicima doista je visoko podigao ljestvicu u hrvatskoj arhitektonskoj publicistici, a časopis postao neizostavna literatura hrvatskih ureda a i šire.

Zahvaljujemo se svima koji su omogućili organizaciju ove izložbe, posebno Športskom centru Višnjik i Gradu Zadru, sponzorima Zadarskoj tiskari i Hrvatskoj komori arhitekata – PO Zadar i kolegama iz Društva arhitekata Zadra koji su je pomogli postaviti.

Zahvaljujemo se direktoru SC Višnjik Denisu Karloviću, pročelniku Ureda gradonačelnika Grada Zadra Anti Ćurkoviću, pročelniku Ureda za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra Darku Kasapu, pročelniku Ureda za gospodarstvo i turizam Zadarske županije Anti Sjaušu i predsjednici HKA PO Zadar Doris Smirčić, koji su svojom nazočnošću uveličali ovo otvorenje.

Izložba će biti otvorena do 23. listopada u terminu od 10 – 20 sati.