Tvrtka Bauder d.o.o., u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata te Društvom arhitekata Zadra, organizirala je simpozij u Zadru sa stručnim predavanjima vezano za tematiku ravnog krova. Simpozij je održan 26. ožujka 2019. u Zadru, u hotelu Kolovare i privukao je iznimno velik broj arhitekata i projektanata – prisustvovalo je preko 80 sudionika!

Krov više ne predstavlja samo dizajnerski element kuće. Svakom investitoru u cilju je postići sigurno i dugotrajno funkcioniranje krovne konstrukcije što se postiže dobrim planiranjem i kvalitetnom izvedbom iste.
Iz tog razloga prvi dio izlaganja bio je posvećen osnovama hidroizolacijskih radova gdje je gđa. Nataša Kokorić, na temelju svog višegodišnjeg iskustva kao voditelj projekata u jednoj od većih hidroizolaterskih tvrtki, skrenula pozornost i ukazala na bitna pravila struke koja se ponekad nehotično previde u praksi. Tako je bilo govora o svrsi hidroizolacije, zahtjevima i smjernicama za ugradnju, kao i svojstvima i vrstama izolacijskih materijala. Zatim su istaknute specifičnosti izolacije krova te pojašnjeni slojevi izolacijskog sustava ravnog krova s naglaskom na funkciju i ulogu svakog od njih. A za kraj ove teme prikazano je nekoliko različitih izolacijskih sustava ravnog krova s financijskog aspekta.

Zatim je g. Luka Vuco, tehničko-prodajni predstavnik za područje Dalmacije u tvrtki Bauder, s višegodišnjim iskustvom u poslovima tehničkog savjetovanja za izolaciju krova, detaljnije pojasnio ulogu parne brane u krovnom sustavu te njezina svojstva i vrste, s naglaskom na bitne karakteristike i smjernice za odabir odgovarajuće parne brane u konkretnom krovnom sustavu, a za kraj je predstavio usporedni prikaz različitih vrsta parnih brana uz pojašnjenje njihovih prednosti i nedostataka.

Temu zaštite građevina od požara izlagao je g. Petar Silobrčić, osnivač i vlasnik tvrtke PRO TEST d.o.o. iz Splita te stručna osoba u tvrtki vezano za poslove projektiranja i nadzora, kao i vanjski suradnik za ispitivanja stabilnih sustava. On je predstavio pravnu regulativu koja se primjenjuje u Hrvatskoj po pitanju zaštite od požara, kao i norme, razredbe i ispitivanja građevnih materijala vezano za reakciju na požar i vatrootpornost, uz prikaz konkretnih krovnih izolacijskih sustava koji ispunjavaju pojedine zakonom definirane kriterije.

Drugi dio događanja započeo je temom primjera šteta na ravnom krovu koju je obradila gđa. Nataša Kokorić te prikazala različite negativne primjere i posljedice u slučaju zanemarivanja ili nepoštivanja pravila struke, naravno uz prikaz pozitivnog oglednog primjera kako bi se takvi isti radovi trebali izvesti na pravi način.

Posebna pozornost bila je posvećena zelenim krovovima o kojima je govorio g. Matija Ivoković, direktor prodaje i odgovorna osoba u tvrtki Bauder d.o.o. Ozelenjavanje krovova postaje sve popularnije u Hrvatskoj te nam je cilj predstaviti njegove značajke. Tako je g. Ivoković predstavio osnove ozelenjavanja krovova te objasnio koje su vrste zelenih krovova i koja su njihova najznačajnija obilježja, zatim kako dobro isplanirati zeleni krov i na što treba obratiti pozornost prilikom planiranja te također koje su prednosti i koristi koje ozelenjavanje krova donosi. Također govorio je i o tome kako se vrši ugradnja svakog sloja zelenog krova uz pojašnjenje njegovih značajki te, u konačnici, na koji se način provodi njegovo održavanje kako bi on dugotrajno zadržao funkcionalnost i atraktivnost.

Za kraj ovog izlaganja gđa. Kokorić predstavila je primjer iz prakse, krov na zgradi Općine u Babinoj Gredi, gdje je tvrtka Bauder, kao isporučitelj kompletnog izolacijskog sustava te sustava zelenog krova, sudjelovala u vidu tehničke podrške od faze projektiranja pa sve do isporuke i ugradnje materijala, a g. Vuco predstavio je inovativni alat tvrtke Bauder: on-line konfigurator krovnog sustava Bauder Navigator (www.flachdach-navigator.hr).

Na samom kraju sve prisutne je pozdravila i gđa. Nives Kozulić, predsjednica Društva arhitekata Zadra, koja je nazočila događanju zajedno sa gđom. Vlastom Mišurac kao suorganizator ovog događanja.
Za sve zainteresirane koji su propustili ovo događanje, najavljujemo sljedeći simpozij koji će se održati u Zagrebu, u listopadu 2019. godine. Sve detalje pravovremeno ćemo objaviti na našim web stranicama te putem naših partnera i suorganizatora.

BAUDER d.o.o.