Izložba ‘Bogdan Bogdanović – Ukleti neimar’ i predavanje O Bogdanu Bogdanoviću i arhitektonskom djelu kao kolektivnoj izvedbi

u sklopu programa “Dani arhitekture u Istri 2014”
Pula, Galerija ANEX MMC-a Luka, Istarska 30
od 13.11. do 1.12.2014.
početak programa – predavanje u četvrtak, 13.11.2014 u u 19 sati

Austrijski kulturni forum Zagreb u suradnji s Udrugom za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) iz Zagreba i Centrom za arhitekturu iz Beča, inicirao je 2012. godine prvu posthumnu izložbu velikog arhitekta, pisca, kipara, filozofa i profesora Bogdana Bogdanovića u Hrvatskoj. Uspješno predstavljena u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU iste godine, a nakon toga 2013. godine u Splitu u drevnim prostorima Dioklecijanove palače, 13. studenog 2014. godini izložba se otvara i za puležansku publiku u galeriji Anex Multimedijalnog centra Luka, u suradnji s Društvom arhitekata Istre.

Bogdan Bogdanović svojim je djelom obilježio XX.stoljeće: arhitekt i kipar osebujnog izraza koji je svoje inspiracije tražio i nalazio u drevnim civilizacijama pa se njegovo djelo ne da podvesti pod uobičajene interpretativne ključeve socijalističkog modernizma (iako je svojim djelom pokazao da i taj jezik razumije i cijeni njegove prednosti) – svoja je djela izvodio s kalafatima i kamenorescima, pregaocima i zanatlijama; pisac koji nam je ostavio brojna djela u kojima opisuje svoje izvore i nadahnuća s naročitim naglaskom na studije arhitekture i njenog odnosa s okolišem i ljudima; neumoran pedagog: kada je ukinuta Nova škola na beogradskom fakultetu, organizirao je studentsku neformalnu školu u Malom Popoviću.

Bogdan Bogdanović njegovao je specifično poštovanje spram okoliša u vrijeme kada su znanosti o okolišu tek počele dokazivati svoju bit.

‘BB je postavio svoje epohalno pitanje o razvoju grada i njegova okružja još u ranim 70im: da li je moguće da još uvijek imamo to jedno jedino ime – grad – za potpuno izdiferencirane entitete poput Tokija i drevne Smirne…Generirajući pejzaže kao aktere urbane civilizacije, Bogdanović nam je ostavljao ogromno transnacionalno nasljeđe širom tadašnjeg suverenog političkog entiteta, danas regije Jugoistočne Evrope. Nasljeđe koja evropska društva tek trebaju naučiti poznavati i cijeniti’ (iz teksta kataloga, autorica Sonja Leboš).

Izložba u Puli biti će, ljubaznošću gospođe Ksenije Bogdanović, obogaćena i jednim dijelom bogate osobne zbirke vlastitih djela Bogdana Bogdanovića, multimedijskom instalacijom medijskog umjetnika Ivana Marušića Klifa, te nagrađenim plakatima na upravo završenom natječaju za kampanju obnove spomen-područja Dudik u Vukovaru.

Kustosi izložbe: Sonja Leboš i Ivan Ristić
Dizajn postava: Sonja Leboš
Multimedijska instalacija: Ivan Marušić Klif
Grafički dizajn postava: Dejan Kršić

Službenom otvorenju izložbe (u 20 sati) prethodit će predavanje pod nazivom ‘O Bogdanu Bogdanoviću i arhitektonskom djelu kao kolektivnoj izvedbi’ kulturne i urbane antropologinje Sonje Leboš, kustosice izložbe. U njemu će govoriti o kompleksnoj problematici arhitektonskog djela kao kolektivnog, a ne isključivo autorskog rada. Nakon uvoda u Bogdanovićev rad, Leboš će adresirati pitanje kolektivne izvedbe na primjeru najpoznatijeg rada Bogdana Bogdanovića – Spomen područja Jasenovac.

Organizator:
DAI-SAI
Društvo arhitekata Istre – Societa’ architetti dell’ Istria
Istarska 30, Pula
tel/fax 052 393 970
gsm 098 331 351
e-mail: dai-sai@inet.hr