Suživotom u EU jača uloga lokalne i regionalne uprave u planiranju i ostvarivanju ciljeva energetske učinkovitosti i smanjenja emisija. Nakon prve godine iskustva u članstvu EU posebno pozivamo županije i gradove na prezentiranje iskustava i postignuća koja će razmjenom informacija postići višu vrijednost. 7. dani pasivne kuće se po prvi puta organiziraju regionalno!

Održat će se brojna predavanja zajedničkog programa (skype) i predvanja u pojedinim regionalnim centrima, radionice i prezentacije te stručni obilasci gradilišta i dovršenih vrlo niskoenergetskih i pasivnih kuća u Zagrebu, a za 9.11. organiziran je stručni obilazak u Sloveniji!

Osim primjera novogradnje, tema energetski učinkovite obnove (modernizacije) do energetskog standarda pasivne kuće ili tzv. “faktor 10”, zauzima već petu godinu za redom posebno mjesto i u ovogodišnjem programu, stvarajući stručnu platformu za kvalitetne i napredne modele obnove.

Prikazi projektnih i ostvarenih postignuća u HR i EU prate predavanja i informacije o najnovijoj regulativi vezanoj za energetsku učinkovitost, implementaciju EU Direktive o energetskim svojstvima zgrada (Energy Performance of Buildings Directive – EPBD II.), o završenim HR projektima iz okvira EU programa Intelligent Energy Europe (IEE) IDES-EDU, INTENSE, iz 7. okvirnom programa (PERFECTION, OPEN HOUSE), o projektima ECO-SANDWICH, CROSKILLS II., BISTEC, PASSREG i ENVISION 2020, o energetskom certificiranju, zelenoj gradnji i najnovijim trendovima. 7. dane prati izložba arhitektonskih ostvarenja zelene gradnje u organizaciji natječaja slovenske komore arhitekata (ZAPS) za nagradu ().

Posebno će se obraditi teme testiranja zrakopropusnosti uz termovizijsko snimanje i tako protumačiti metoda testiranja i certificiranja pasivnih kuća. Prikazat će se najnoviji projekti i ostvarenja vrlo niskoenergetskih, pasivnih kuća i zgrada u Hrvatskoj i drugim državama EU.

Uz izložbeno i prezentacijsko predstavljanje najnovijih proizvoda; materijala, građevinskih sustava i instalacijske opreme, izdvajamo tri regionalne promocije; zadnju verziju računalnog programa za pasivnu kuću PHPP 8 na hrvatskom jeziku, krovni prozor i fasadne držače certificirane za energetski razred, odnosno za standard pasivne kuće!

Dani pasivne kuće prezentiraju i promoviraju novo stručno izdavaštvo; knjige i časopise te web portale koji prate teme napredne gradnje, energetske učinkovitosti i održivosti.

Dani pasivne kuće su otvoreni za sve zainteresirane građane, arhitekte, sve inženjerske graditeljske i komplementarne struke, za profesionalce i studente, investitore, menadžere, banke, edukacijske institucije, proizvođače, izvoditelje i zastupnike tvrtki.

Očekujemo Vas na 7. danima pasivne kuće koji će kao i prethodni Dani rezultirati stručnim dijalogom, stjecanjem najnovijih informacija i znanja o vrlo niskoenergetskoj ili gotovo nultoj gradnji – nearly zero energy building (nZEB) i uspostavljanjem uspješnih poslovnih kontakata.

Red. prof. Ljubomir Miščević, dipl.ing.arh.
Voditelj Konzorcija pasivna kuća Hrvatska

izvor: DAZ