Društvo arhitekata Zadra s dvije zadarske srednje škole – Tehničkom školom i Strukovnom školom Vice Vlatkovića i Goethe-Institut Kroatien organiziralo je intenzivnu radionicu za učenike koju su mentorirali četiri arhitekta iz berlinskog kolektiva ConstructLab: Alexander Römer, Patrick Hubmann, Dan Doročić i Dan Roth.

Radionica za učenike je nastavak suradnje Društva arhitekata Zadra (ZDA) i Goethe- Instituta Kroatien započete na projektu Žedni grad kojeg je za Zagreb i Zadar osmislio Saša Šimpraga iz 1POSTOZAGRAD.

Radionica se održala od 8. do 12.03.2022. i prvi je dio interdisciplinarne radionice “Gradionica” koju već petu godinu organizira Društvo arhitekata Zadra u suradnji s Gradom Zadrom. Ovogodišnja Gradionica posvećena je temi javnog pješačkog prostora na primjeru Ulice Stjepana Radića u Zadru kao potencijalne pješačke zone. Osim radionice s mladima, održalo će se nekoliko predavanja o novim javnim prostorima Zadra, obilazak uz vođenje, online radionica Gradionica MAXI s poznatim arhitektima kao mentorima (Anom Danom Beroš, Dinkom Peračićem i Idisom Turatom), javno glasanje i izložba na otvorenom.

Učenici su, uz vodstvo četiri arhitekta, osmislili i izgradili parklete – ekstenzije pješačke staze u Ulici Stjepana Radića u Zadru koje omogućuju zadržavanje, okupljanje i spontano sjedenje.

Foto: Magdalena Bodrožić / Bojan Bogdanić