17.11.2015

josip zanki
Poštovani gospodine Zanki,

vezano uz dopis koji ste nam uputili, ovim Vas putem podsjećam da UHA ima dugu tradiciju provođenja javnih natječaja, s iznimno visokom kvalitetom kao i postotkom realizacije prvonagrađenih rješenja. Tom se strukovnom aktivnošću ponosimo i ulažemo velike napore unaprijediti tu praksu, održati je otvorenom, transparentnom i profesionalnom.

Natječaje za umjetničke spomenike provodili smo i u prošlosti, a od recentnijih primjera izdvojila bih natječaje za spomenik Stjepanu Radiću u Zagrebu iz 2007. godine i spomen obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu u Tompojevcima i Bokšiću iz 2009. godine.
Predmet ovih natječaja su kiparska rješenja. No, gledajući šire, ona su istovremeno i prostorna rješenja, oblikovanje trgova kao javnih prostora grada, a samim time se nalaze u kontekstu kojom se bavi i arhitektonska struka. S obzirom na tu činjenicu, nepotrebnu komunikacijsku žestinu kojom nam se obraćate u ovom slučaju, smatramo neprimjerenom.

Arhitektura je umjetnost građenja i oblikovanja prostora u najširem smislu te definicije. Naš je posao vrlo kompleksan i podrazumijeva vladanje nizom znanja i vještina: od onog likovnog, pa sve do zakonodavnog i tehničkog za koji preuzimamo veliku odgovornost.
Arhitekti i umjetnici oduvijek su bili prisno i konstruktivno povezani, a njihove suradnje redovito uspješne, o čemu svjedoče brojni primjeri kroz povijest, i to svjetske ali i hrvatske vizualne i prostorne kulture. Zastupajući ideal međustrukovne suradnje, želim iskreno istaknuti uvjerenje u ono što je Josep LluÍs Sert zajedno s umjetnikom Fernandom Légerom, još davne 1943. jasno opisao u svom manifestu Nine Points on Monumentality.

Mi ovim raspisima ne želimo ugroziti ili umanjiti važnost institucije HDLU-a, kao ni njenih članova, i iskreno se nadam da ćemo u skoroj budućnosti imati priliku i osobno komunicirati i konstruktivno surađivati, kako bismo kao predstavnici srodnih strukovnih udruženja i trebali.

Samo temeljem suradnje i međusobnog uvažavanja, arhitekti i umjetnici mogu unaprijediti područje koje im je zajedničko, a to je sveukupna likovna i prostorna kultura. Vjerujem da to stajalište dijelite s nama, stoga budite ljubazni i ne dopustite da u narednom vremenu izgubimo dragocjeno vrijeme na polemike koje nisu primjerene.

S poštovanjem,

Sanja Cvjetko Jerković, dipl.ing.arh.

Predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata