Šest strukovnih udruženja i institucija s područja arhitekture, urbanizma i povijesti umjetnosti 26.03.2020. zatražilo je hitno formiranje Koordinacijskog tijela na razini Vlade, te se stavilo na raspolaganje građanima Zagreba i upravnim tijelima Grada i Republike Hrvatske, u cilju što kvalitetnijeg prevladavanja situacije prouzročene katastrofalnim potresima 22.03.2020. godine.

Šest strukovnih udruženja i institucija s područja arhitekture, urbanizma i povijesti umjetnosti (Društvo arhitekata ZagrebaArhitektonski fakultet Sveučilišta u ZagrebuHrvatska komora arhitekataUdruženje hrvatskih arhitekataUdruženje hrvatskih urbanista Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske) 26.03.2020. zatražilo je hitno formiranje Koordinacijskog tijela na razini Vlade, te se stavilo na raspolaganje građanima Zagreba i upravnim tijelima Grada i Republike Hrvatske, u cilju što kvalitetnijeg prevladavanja situacije prouzročene katastrofalnim potresima 22.03.2020. godine.

Kako bismo što prije došli do kvalitetnih i stručno utemeljenih odluka potrebno je uključiti što širi krug stručne javnosti i međusobno povezati sve institucije i pojedince s korisnim i vrijednim iskustvima jer su prijenos i dijeljenje informacija jedan su od ključnih preduvjeta za osmišljavanje uspješnih, stručnih i provedivih rješenja za obnovu.

Stoga Vas pozivamo da se uključite u stručnu raspravu o mogućim modelima obnove.

Cilj rasprave je temeljem postojećih iskustava (domaćih i stranih) pokrenuti razmišljanje o nekim novim konceptima obnove prostora, a napose graditeljske baštine, s vizijom da zaključci postanu baza za unapređenje stanja u područjima koja su najviše stradala od potresa kao i poticaj za stvaranje modela sanacije prostora devastiranih kroz sve vrste elementarnih i drugih nepogoda (uključujući i neplansku gradnju).

Apeliramo na sve članove koji imaju iskustvo i znanje o predmetnim temama da se uključe u kreiranje sustavne baze podataka:

1. Baza međunarodnih kontakata (stručnjaci i institucije)

2. Baza inozemnih primjera (planovi i programi sanacije i obnove, zakonodavni okvir, smjernice za obnovu zona i pojedinačnih objekata)

3. Baza domaćih primjera (planovi i programi sanacije i obnove, smjernice za obnovu zona i pojedinačnih objekata)

4. Baza arhivskih podataka o Zagrebu (studije, članci, istraživački projekti, knjige,…).

Svoje prijedloge i/ili priloge molimo pošaljite na adresu obnovi.zg@gmail.com.

Unaprijed zahvaljujemo na odazivu!

Na stranicama Društva arhitekata Zagreba (DAZ) redovito pratite objave na predmetnu temu, a skrećemo Vam pažnju na do sada pokrenute inicijative:

Inicijativa arhitekata za uspostavom Koordinacijskog tijela za obnovu Zagreba nakon potresa

Želimo stručna i provediva rješenja za obnovu Zagreba nakon potresa

Hitno pokrenuti Koordinaciju za sanaciju posljedica potresa

Također molimo da pratite izradu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice i aktivno se uključite svojim prijedlozima i/ili primjedbama (nacrt Zakona).