Društvo arhitekata Zadra (ZDA) je 21.08.2021.organiziralo još jednu radionicu Arhitektura i djeca, jedan od naših najstarijih projekata, namijenjen isključivo djeci.

Prvi put na Premudi, a zahvaljujući našoj članici i kolegici Maji Žuvanić, kojoj je pomoglo i Društvo Premujana.

Ukupno je sudjelovalo 14 djece, u dobi od 4 godine do osnovnoškolskog uzrasta.

Radionica je trajala više 1.30h, i održala se u krasnom prostoru Komunjskog magazina na otoku Premuda. Taj prostor nedavno je obnovljen sredstvima Ministarstva kulture i Grada Zadra, te su mještani sami napravili namještaj i ostale detalje interijera.

S obzirom na to da su djeca bila veoma različitih uzrasta, tema je bila prilično općenita: Gradimo grad. Popričali smo o tome kako nastaje grad, koje su osnovne funkcije u grada, kako se formira mreža prometnica u središtu grada npr. u Dalmaciji, te kako se planski formiraju dijelovi naselja kada se grad širi na slobodne/neizgrađene površine. Malo smo popričali i o tome zašto mora postojati red u prostoru (zašto se izdaje građevinska dozvola), zašto se neke zgrade mogu graditi jedna do druge, a druge traže puno veći otvoreni prostor, koje funkcije idu najčešće skupa, a koje ne; razgovarali smo i o oblikovanju prostora te kako jedna obična 2d slika može postati zgrada s namjenom.

Napravili smo djeci nekoliko oblika kuće u vidu razvijenog plašta, ali su oni nakon nekoliko napravljenih „zadanih“ oblika sami počeli formirati svoje oblike. Tako je nastao stadion, Famozni muzej, neboder, natpis na ulazu u grad i dr. U tradicionalnom centru imamo gradsku vijećnicu i crkvu, a na trgu ispred crkve imamo i fontanu

U novom dijelu grada napravljen je veliki trgovinski centar s namještajem, škola, kino centar, stadion, muzej.

Razne vrste zelenila su bile neizostavni dio našeg grada..

Obzirom na to da smo naš rad ostavili izložen na stolu u Komunjskom magazinu, koji je ujedno i sjedište Društva Premujana, dogovorili smo se da ćemo nastaviti s našim radom i izgradnjom našeg grada, a na veliko zadovoljstvo svih sudionika.

Djeca su dobila i male diplomice kao sjećanje na ovu radionicu.