Izložba anketnog natječaja za izradu idejnog rješenja uređenja prostora bivše vojarne u ulici Stjepana Radića u Zadru otvorena je 24. rujna 2021. godine, u Muzeju antičkog stakla u Zadru, s početkom u 18h.

Želimo se zahvaliti svim gostima koji su svojim prisustvom uveličali ovu izložbu.

Zahvaljujemo se svim natjecateljima.

Zahvaljujemo se članovima ocjenjivačkog suda (Saša Begović, Krešimir Damjanović, Nives Kozulić, Ante Ćurković i Anita Mijić).

Zahvaljujemo našoj tehničkoj komisiji Marinu Bukulinu i Zrinki Gržan, našem tajniku natječaja Domagoju Dikliću na perfektnoj organizaciji.

Zahvaljujemo Mariji Profaca na odličnom natječajnom programu koji je sastavila.

Zahvaljujemo i gradu Zadru, a osobito Šimi Erliću i Anti Čurkoviću što su imali sluha baš kad je trebalo.

Zahvaljujemo i našoj Vlasti Mišurac i naravno Ivani Gospić Čolak za veliku podršku u „backstagu“.

I konačno zahvaljujemo i ravnatelju ovog divnog Muzeja antičkog stakla Hrvoju Manenici na važnoj potpori koju nam je pružio pri organizaciji ovog događanja.

Na natječaj je u propisanom roku pristiglo 6 radova, a kroz tri eliminacijska kruga odlukom ocjenjivačkog suda dodijeljene su slijedeće nagrade:

1. Nagrada dodjeljuje se radu pod šifrom “ 04”

Autori: Ena Vladislavić, Ivan Maurović, Dunja Mitrović, Hana Paleka

2. Nagrada dodjeljuje se radu pod šifrom “ 01”

Autori: Lucija Kalogjera, Dora Ivančan

3. Nagrada dodjeljuje se radu pod šifrom “ 02”

Autori: Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann (X.3.M. d.o.o.)

4. Nagrada dodjeljuje se radu pod šifrom “ 06”

Autori: Tomislav Krajina

Suradnici: Nina Podrug, Mislav Krajina, Joško Žanić (konzultant rasvjete)

5. Nagrada dodjeljuje se radu pod šifrom “ 03”

Autori: Bruno Raškaj, Marko Blagec, David Buczynski

Posebno priznanje ocjenjivačkog suda dodjeljuje se radu pod šifrom “05”

Autori: Mia Roth-Čerina dipl.ing.arh., Tonči Čerina dipl.ing.arh., Luka Fatović mag.ing.arh., Domagoj Leko stud.arh.

Od izlaska vojske iz tog prostora do danas, bivša vojarna profilirala se kao zona centralno-mjesnih funkcija, što se planskom dokumentacijom čitav taj niz godina i sačuvalo.

Od početka se prostor doživljavao kao prostorna rezerva za sav onaj deficit sadržaja u gradu. Tako je tu došla i knjižnica i srednja škola i hitna pomoć i trgovački sud i nedavno policija, a evo uskoro i centar za mlade.

Svima njima su dodjeljivani tada državni prostori, i zatvoreni i otvoreni. Svaka je institucija sebi po potrebi prostor preuredila ili rekonstruirala, a okoliš ogradila.

Taj prostor je već dugi niz godina pod povećalom javnosti, dugi niz godina se u njemu događaju pozitivne promjene, korisnici ga sve više i više percipiraju kao svoj dnevni boravak.

Zaslugu tome vidimo u akcijama kao što je bila deogradizacija, u borbi za zeleni trg, u nastanjivanju nezavisne kulturne scene, u pozicioniranju gradske knjižnice kao jednog od važnih nositelja kulturne i društvene scene u gradu, u nizu kvartart festivala koji su se tu dogodili i otkrili možda i najveći potencijal ovog prostora, u gradionici koju smo mi kao Društvo arhitekata Zadra proveli na tom prostoru.

Evidentno je da se ovim prostorom već dugi niz godina bavi stručna i opća javnost, pojedinci ali i udruge, svi zajedno participirajući u njegovim scenarijima korištenja, a time i participirajući u njegovom oblikovanju i osmišljavanju za budućnost.

Ovaj anketni natječaj samo je sljedeći korak tog utabanog hoda k zajedničkom promišljanju tog prostora. Anketa je najbolji način kojim možemo doći do otkrića stvarnih potencijala prostora. U tom kontekstu gledamo i ovih 6 pristiglih radova, čija je kvaliteta bila iznimna i čiji nas je presjek ideja u mnogočemu oduševio:

Minimalne prostorne arhitektonske intervencije,

osmišljeni scenariji korištenja, cjelodnevni, cjelogodišnji,

održivost u smislu ekologije, upravljanja,

vizije o budućnosti, razvoju ljudskih potreba i tehnologije,

izrazita razina racionalizacije i recikliranja postojećeg gradotvornog tkiva i

konačno poštovanje prema jedinstvenom zatečenom urbanizmu.

Smatramo da je Grad ovim anketnim natječajem dobio dugo očekivanu stručnu valorizaciju ovog prostora, njegovih potencijala, mogućnosti, potreba, a time i priliku da njegov razvoj nastavi voditi u pravom smjeru jer je taj prostor već postao naš dnevni boravak, a želimo da takav i ostane.

Izložba ostaje otvorena do 02. listopada 2021.

Predsjednik ZDA

Petar Kozina, mag.ing.arh.