Društvo arhitekata Zadra prema svom Statutu već dugi niz godina poduzima razne aktivnosti kojima kroz edukaciju javnosti pokušava štititi javni prostor i vrijednu arhitekturu općenito, a koji zajedno čine snažan identitet naše sredine. U skladu s time nastojimo u skoro vrijeme realizirati projekt Zadarskog arhitektonskog vodiča koji bi osim stručnog pogleda na javni prostor i arhitekturu dao i jednako vrijednu interdisciplinarnu valorizaciju našeg kulturnog arhitektonskog nasljeđa. Takav vodič bi u znatnoj mjeri nadopunio i turističku ponudu grada i županije.

Zbog svega toga, osjećamo se odgovornima pokrenuti pitanje konkretne zaštite vrijedne arhitektonske baštine. Pod tim mislimo osobito na arhitekturu 20. stoljeća i noviju, a koje su od strane konzervatora slabo ili nikako zaštićene.

Potaknuti nedavnim medijskim istupima vezanima za Marinu Zadar u centru Grada Zadra i upravnu zgradu te marine, smatramo kako je krajnje vrijeme riješiti pitanje stručne valorizacije i stvarne zaštite moderne i suvremene arhitekture.

Navedeni primjer arhitekture je višestruko lokalno i internacionalno nominiran i nagrađivan vrijednim nagradama (arhitekt Ante Uglešić kao autor marine je dobio nagradu Viktor Kovačić, priznanje Zagrebačkog salona, nominaciju za Borbinu nagradu, a za upravnu zgradu je dobio nagradu za umjetnost Slobodne Dalmacije od arhitekta Frane Gotovca), a istovremeno mu prijeti rušenje kako bi na njegovom mjestu nastao još jedan novi hotelsko-trgovački kompleks. Svjesni smo okolnosti kojima je danas opterećen proces stvaranja arhitekture, zbog kojih bi danas mnoga arhitektonska ostvarenja 20. stoljeća bila nemoguća. Međutim, neodržavanjem ili uklanjanjem takvog kulturnog nasljeđa dovodimo u opasnost postojanje kontinuiteta stvaranja arhitekture na području Zadra, ali i cijele RH. Time se osim arhitektonske baštine neposredno degradira cjelokupan kulturni identitet mjesta i države.

Stoga, Društvo arhitekata Zadra, uz podršku Udruženja hrvatskih arhitekata i Hrvatske komore arhitekata, apelira na sve odgovorne institucije ove države, osobito one čiji se rad i odluke posredno ili neposredno vežu uz kulturno nasljeđe, da u što skorijem vremenu pokrenu stručnu valorizaciju i konkretnu zaštitu ovog dijela kulturnog nasljeđa i da čim prije navedeni primjer marine i upravne zgrade stave pod zasluženu zaštitu zbog svoje neosporne vrijednosti.

Uz to, skrećemo pozornost i na problem zaštite autorskih prava u arhitekturi. Držimo da je apsolutno neprihvatljiva praksa da se bilo kakvi zahvati na postojećim građevinama rade bez uključenosti autora. U slučaju zadarske marine radi se o Anti Uglešiću, renomiranom arhitektu iza kojeg stoji veliki opus i brojna priznanja.

U nadi prepoznavanja važnosti ovih problema s kojim se sve češće suočavamo kao i važnosti nastojanja zaštite recentnog kulturnog nasljeđa, Društvo arhitekata Zadra stoji na raspolaganju za sva pitanja i stručnu podršku.

S poštovanjem,

Petar Kozina mag.ing.arch.
Predsjednik Društva arhitekata Zadra