Poziv na predavanje i panel raspravu dana 27.11.2019. s početkom u 18 sati u prostorima Društva arhitekata Zadra.

Te neuočljive, ali sveprisutne građevine, predstavljaju dio zadarske povijesti 20. stoljeća, dio bogate neželjene baštine.

Odgovor na pitanje koje su nove prilike, presedani i mogućnosti povratka infrastrukture zadarskih bunkera u zbivanja grada saznajmo 27.11.2019. na predavanju našeg cijenjenog kolege arhitekta Ante Šime Androvića dipl.ing.arh.

Ante je rođen u 1963. godine u Hobartu u Tasmaniji. Školovao se u Južnoj Australiji, diplomirao na Sveučilištu Adelaide na Fakultetu za arhitekturu i urbanističko planiranje 1987. godine.

Počeci njegovog rada vezani su za stambene projekte na sjevernoj obali Sydneya. Kasniji rad nastavio se u australskim uredima Ancher, Mortlock i Woolly, te Jackson-Teece-Chesterrman-Willis, na javnim, institucionalnim i konzervatorskim projektima u Adelaide, Melbourne, i Sydney-u (1988.-1998.). Radio je u državnom odjelu za „Community Housing“ (1998.-2003.) te je bio član državnog i nacionalnog akreditacijskog odbora istog tijela.

Bio je mentor na sveučilištima Adelaide, Novi Južni Wales i Sydney.

Godine 2004. odselio se u Zadar gdje od tada živi i radi u vlastitom uredu koji se uglavnom bavi stambenom arhitekturom i istraživačkim projektima revitalizacije zanemarenih urbanih i ruralnih prostora.

Sudjelovao je na brojnim arhitektonskim natječajima u Australiji i Hrvatskoj.

Član je HKA, Australske komore arhitekata i ICOMOS-HR.

Predavanjem će Ante pokriti vrijeme talijanske okupacije grada, a prostorno opseg fortifikacijskog sustava oko grada.

Veliki doprinos predavanju dati će i cijenjeni gost predavač Jurica Vučetić dipl.iur. sa prezentacijom svog dugogodišnjeg istraživanja na temu “Talijanske fortifikacije u Zadru i okolici”.

Rođen i školovan u Zadru 1978. godine, a diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, trenutno radi kao Voditelj službe za gospodarstvo i imovinskopravne poslove u Uredu državne uprave u Zadarskoj županiji.

Amaterski je istraživač povijesti, a naročito one vezane uz razdoblje Drugog svjetskog rata. Specijalizirao se za teme vezane uz pomorske bitke na Jadranu 1943.-1945. te fortifikacijske sustave u Zadru i okolici koji su nastali u prvoj polovici XX. stoljeća.

Nakon predavanja uslijedit će panel rasprava na kojoj će osim Ante Šime Androvića i Jurice Vučetića sudjelovati i cijenjene doc. dr. sc. Antonija Mlikota i izv. prof. dr. sc. Rafaela Božić koje se već dulje vrijeme intenzivno bave problematikom neželjene baštine kroz projekt “Revitalizacija i ponovna upotreba izgubljene baštine u jadranskom krajoliku” u sklopu “Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020.”

Ovim vas putem pozivamo da prisustvujete predavanju i panel raspravi dana 27.11.2019. s početkom u 18 sati u prostorima Društva arhitekata Zadra. Sudjelovanje na predavanju će se bodovati u Programu stručnog usavršavanja.