Pozivamo Vas na otvorenje izložbe 53. zagrebačkog salona u utorak, 21. svibnja u Gradskoj Loži s početkom u 19:00 sati.

Početkom 2018. godine pet skupina arhitekata stasalih u vrijeme krize započelo je dijalog sa stanjem u kojem se nalaze njihovi gradovi – Split, Šibenik, Varaždin, Zadar i Karlovac – kako bi sagledali proteklo desetljeće kao kontekst vlastitog arhitektonskog djelovanja. Na koji je način desetljeće oblikovalo stvarnost u kojoj živimo, utjecalo na gradove i osobne prakse? Što je učinjeno, a što propušteno? Kako se snalaziti u kontekstu za koji nisu pripremani na fakultetima? Kao rezultat nastale su karte sastavljene od neočekivanih procesa koji su transformirali
spomenuti okoliš, gradskih projekata, fragmenata diplomskih radova, kao i nekih nerealiziranih ili davno zaboravljenih refleksija, projekata i vizija.

Sredinom 2018. godine fragmenti ovih istraživanja prikupljeni su za stolom urednika ovogodišnjeg Zagrebačkog salona. Ovih pet paralelnih istraživačkih napora pokrenulo je raspravu o primjeni principa opisanih u prethodnom tekstu (Krah je iza nas, ali stvari više nisu iste). Zapitali smo se gdje bi stigli rekombinirajući ove fragmente u sastojke za budućnost neovisnu o ekonomskom rastu, rizičnim investicijama i ponavljanjima grešaka prethodnog desetljeća.

Pred vama je imaginarno putovanje kroz sljedećih deset godina prakse ove, nadolazeće, generacije. Pet spekulativnih priča prati pet gradova i donosi signale koji nam stižu iz ne tako daleke budućnosti. Priče ocrtavaju ograničenja postojećih praksi, ali i naslućuju drugačije scenarije. Što se može dogoditi ako se arhitekti angažiraju u stvaranju vitalnih zajednica, reprodukciji prirodnog okoliša i novih ekonomskih modela zasnovanih na ovim principima? Mogu li budućnosti koje ćemo otkriti ako se uputimo u ovom pravcu izbjeći daljnje “pustošenje”?

Počevši od 2020. godine, u razmaku od dvije godine, svaki je grad ispričan drugačijim “glasom” i u specifičnom trentuku. Opisani su elementi svakodnevice, organizacije prostora, uloga arhitekata kao i projekti koji su inspirirali istraživačke timove. Slika grada je dana kroz fiktivnu situaciju, likove i karte. Poneka sličnost s postojećim osobama i situacijama nije izbjegnuta. Imaginarni gradovi vraćeni su njihovim “kartografima”, ali i široj arhitektonskoj zajednici, kao izazov za budućnost.
Sretan put!